Aristotel (în greacă: Αριστοτέλης, Aristoteles; n. 384 î.Hr. – d. 7 martie 322 î.Hr.) este unul dintre cei mai importanți filosofi ai Greciei Antice, clasic al filosofiei universale, spirit enciclopedic, fondator al școlii peripatetice. Ca discipol al lui Platon, a tras concluziile necesare din filosofia acestuia, dezvoltând-o.
A întemeiat și sistematizat domenii filosofice ca metafizica, logica formală, retorica, etica, politologia. De asemenea, forma aristotelică a științelor naturale a constituit forma de referință pentru mai mult de un mileniu în Europa.
În lucrările de logică a analizat exemple de demonstrație din matematici ca și condițiile construirii unui sistem deductiv.
„Suntem ceea ce facem în mod repetat; prin urmare, excelența nu este un act singular, ci un obicei.” „Nimeni nu poate trăi fără prieteni, chiar dacă stăpâneşte toate bunurile lumii.” „Trebuie să înveți să asculți pentru a ști comanda.” „Zgârciții adună ca și când ar trăi veșnic, risipitorii risipesc ca și când ar trebui să moară.” „Când vezi un om bun, gândește-te să-l întreci. Când vezi un om rău, cercetează-ți inima.” „Invidia este un fel de întristare pentru fericirea de care ni se pare că se bucură egalii noștri.” „Ori de câte ori suntem în îndoială, trebuie să alegem calea prin care greșim mai puțin.” „Cine este prieten cu toata lumea, nu este prieten cu nimeni.” „Prietenia între oameni răi devine o comunitate în rele.” „Nimic nu îl epuizează și nu îl ruinează mai mult pe om decât inactivitatea fizică permanentă.” „Dragostea e compusă dintr-un singur suflet care locuiește în două corpuri.” „Educația e cea mai bună asigurare pentru bătrânețe.”